Általános útmutatás a tankönyvhöz

Back

Bevezető

A tankönyv 14 sport-témájú fejezetet tartalmaz. Mindegyik fejezet egy speciális témára összpontosít. A tanuló – számára hasznosnak vélt - bármelyik témát választhatja és tanulhatja. A fejezetek számozottak, de a számozás nem a nyelvtani nehézséget érzékelteti, csupán bizonyos haladást jelz a nyelvtanban.

A z egyes fejezeteken kívül vannak még más részek is, mint a nyelvtani összefoglaló, szótár vagy kiejtés, melyek összegzik a teljes nyelvkönyv nyelvtanát és szókincsét.

Valamennyi oldalon, balra vagy a lap tetejéhez közel található a tartalom linkkekkel, amelyek segítségével lehet böngészni a tankönyve különböző fejezetei ill. részei között.

A fejezetek felépítése

Amikor egy fejezetet elkezd, az első szembeötlő rövid rész a Célok és Hangsúlyok. Ebben rövid információt kaphat arról, mi az amire az adott fejezet összpontosít,továbbá arról, hogy a fejezetben milyen nyelvtani gyakorlatokat tartalmaz.Az itteni link segítségével a Nyelvtani összefoglalóban a részletes magyarázatot lehet olvasni.

A következő rész az adott fejezet szókincsét tartalmazza. Szabadon böngészhet a lefordított szavak között nmegnézheti a fordítást és meghallgathatja az adott szó helyes kiejtését. Elég egy egyszerű kattintás vagy az Enter lenyomása az adott szóra vagy kifejezésre és hallható.

A szókioncs alatt öt fajta gyakorlat következik. Rendszerint jobb, ha a gyakorlatokat a megjelenésük sorrendjében végzi, de itt is szabadon választhat, hogy a fejezet melyik részében szeretne dolgozni. Például átugorhat először néhány gyakorlatot,majd később visszatérhet rájuk.

Az utolsó rész az Ellenőrző lista, amely felsorolja azokat a készségeket, melyeket gyakorolva el kellett sajátítani az adott fejezetben.

Gyakorlatok végzése

A fejezetekben különféle gyakorlatok találhatók. Vannak olyan gyakorlatok, amelyekben be kell írni a választ és vannak olyan gyakorlatok, amelyekben választani kell különböző válaszok közül. De néhány szempont közös bennük.

A nyelvkönyv feldatainak célja a gyakorlás. Annyiszopr ismételhetők, ahányszor csak akarják és az eredmény sehol sincs rögzítve.

A gyakorlatok mindig egy rövid magyarázattal kezdődnek arról, hogy mi az elvárt válasz, néha példával szemléltetve. Mindegyik gyakorlat alatt van egy link a részletes segítség céljából. Itt magyarázat van arról, hogyan kell az adott feladatot elvégezni és hasznos tanácsk a gyorsbillentyűk használatáról.

A gyakorlatok alatt található Értékelés billentyű segít értékelni saját eredményét.Megnyomva ezt a billentyűt, az eredmény hallható és a billentyű mellett látható is. Ez csak egy durva értékelés, megmondja, mennyire jól csináltad meg a feladatot, de nem magyarázza meg miben hibáztál. A következő részben elmagyarázzuk, hogyan találhatod és javíthatod hibáidat.

A gyakorlatok értékelése

Azokban a gyakorlatokban, ahol a megadott válaszok közül kell választani, minden egyes választott lehetőség után egy hang azonnal jelzi, hogy a választás jó volt- vagy rossz. Ezt a visszacsatolást felhasználva javíthatod hiábáidat.

Érdekes kérdés, hogyan lehet értékelni azokat gyakorlatokat, ahol a választ be kell írni, mint pl. a szókincs gyakorlatoknál vagy tollbamodásnál.

Ha olyan résznél vagy, ahol a választ beírtaad és tudni akarod, vajon tartalmaz-e hibát, nyomd le a Ctrl+Space kombinációt: lenyomva a Control billentyűt és egyszer lenyomva a közbillentyűt. Ha a válaszod eltér a nyelvkönyv szerzői által javasolt szövegtől, a kurzor az eltérés első betűjáre fog állni és a javasolt szöveg első betűjét írja be a helyére. A Ctrl+Space kombibációt nyomogatva több betűt beir a javasolt válaszból. Amint a hiba ki vam javítva, további hibák keresésére használható a Ctrl+Space kombináció.

Szeretnénk megjegyezni, hogy a javasolt válasz nem az egyetlen lehetséges helyes válasz, tehát kérjük, hogy az automatikus javítást inkább javaslatnak tekintsék mint szigorú itéletnek.

Amire szükség van

= A tanuló számítógép használati ismerete===

A nyelvkönyv tényleges használatához szükséges, hogy a tanuló olyan alapszintú számítógép használati isemeretekkel, mint amelyek pl. egy internetes vásárláshoz kellenek:

  • web oldalakon való navigáció
  • nyomtatvány kitöltés
  • gombok és gyorsbillentyűk használata
  • henglejátszás
  • segítség használata szükség esetén

= Internet hozzáférés ==

A digitális nyelvköny online hozzáférhető, tehát a számítógéphet internetes kapcsolat. Internet böngésző kell Flash bővítménnyel (plugin) (Adobe Flash 10 változat vagy annál magasabb).

Ez az alkalmazás a legtöbb modern böngészőnél működik. Az alábbiakban teljesen működik:

  • Mozilla Firefox 3.x és magasabb
  • Google Chrome 5 és magasabb
  • Internet Explorer 8 és magasabb
  • Safari5 és magasabb

A két első kettő szabadon letölthető és ingyen használható.

Hang

Fontos figyelembe venni, hogy a nyelvkönyv tanulmányozásához szükséges hang meghallgatása, tehát a tanulónak legyen lehetősége lehallgatni a hanganyagot, akár fülhallgatóval vagy hangszóróval.

Sok szerencsét kívánunk!

Verzió 2.0 (2013-01-03 13:43 CET)