Általános útmutatás a tankönyvhöz

Back

Bevezető

A tankönyv maga 15 fejezetből áll. Minden egyes fejezet külön téma köré összpontosul. A fejezetek egytől tizenötig számozódnak, de ez a sorrend nem jelenti a nehézség fokozódását, sem a nyelvtani rész bonyolódását. Természetes, hogy a tanuló érdekeltebb lehet a turizmusban, míg a mezőgazdaságban kevésbé, ezért lehetőség nyílik szabadon választani az egyes fejezetek közül, bármilyen sorrend betartása nélkül.

A 15 fejezeten kívül a kurzus része még a Nyelvtan, amelyet szintén tankönyvként, vagy hasznos kézikönyvként használhat a tanuló.

A Szókincs tartalom tartalmazza a legfontosabb szavakat és frázisokat az egyes fejezetekhez, ahol ábécé sorrendben találhatóak meg, mint az eredeti, úgy a lefordított szavak egyaránt.

A fejezetek felépítése

Minden fejezet felépítése azonos. Az elején található egy rövid tartalom, hivatkozásokkal a lekció egyes részeihez. Az első rész a Célok és hangsúlyok. Ebben rövid eligazítást kaphat arról, mi az amire az adott fejezet összpontosít, továbbá a lekció nyelvtani összegzését találja meg itt, hivatkozással a Nyelvtani összefoglalóra.

A következő szekció az adott fejezet szókincsét tartalmazza. Szabadon böngészhet a lefordított szavak között és hallgathatja meg az adott szó helyes kiejtését. Az anyanyelvi lektor hangfelvételeinek meghallgatásához elég egy egyszerű kattintás az adott szóra vagy frázisra (számítógépe helyes beállításai esetén - lásd. Technikai követelmények).

Öt fejezet gyakorlat következik. Rendszerint jobb, ha a gyakorlatokat a megjelenésük sorrendjében végzi, de itt is szabadon választhat, hogy a lekció melyik részén szeretne dolgozni. Például fejlesztheti a szókincsét (1. szekció), azután áttérhet a nyelvtanra (4. szekció), stb.

Az utolsó rész az Ellenőrző lista, amely felsorolja azokat az elsajátítandó ismereteket, amelyeket a lekció tartalmazott.

Tájékozódás

Mielőtt elkezdené online tanfolyamunkat használni, az oldalon lévő minél egyszerűbb tájékozódás céljából ismerkedjen meg működésének fő szabályszerűségeivel. Az oldalon levő helyes tájékozódáshoz a kiindulási pont a Index page. Innen érheti el bármelyik fejezetet és a tanfolyam többi kiegészítőjét. Egy fejezet egy oldalt tesz ki, melynek elején a fejezet részeit bemutató rövid tartalom található. Ezek közül bármelyikre kattintva, eljut a fejezeten belül az adott bekezdés elejéhez. Minden bekezdés címe egyaránt működik hivatkozásként az oldal tetején található tartalomjegyzékhez.

Ha tanfolyamunk önállóan működő verzióját használja, minden oldal alján talál ún. "navigációs listát", ami lehetővé teszi a lapozást a sorba következő oldalak között, vagy akár egy szinttel feljebb ugorhat (pl. kezdőlapra). Ezen lépésekhez az alábbi gyorsbillentyű-kombinációkat is használhatja:

  • Alt-1 ... Előző oldal a sorban.
  • Alt-2 ... Egy szinttel feljebb lépés.
  • Alt-3 ... Következő oldal a sorban.
  • Alt-4 ... Ugrás a kezdőlapra.

Ha a tankönyvünket valamilyen tanfolyam részeként használja, vegye igénybe az adott rendszer súgóját a helyes tájékozódáshoz.

Hogy kaphatok segítséget

Minden gyakorlat elején talál hivatkozást a Súgó tartalom. Ezt akkor használja, ha tanácsra van szüksége a gyakorlat kezeléséhez, illetve az eredményei megtekintéséhez. A súgó új ablakban nyílik meg (ha böngészője engedélyezi), így könnyedén váltogathat a gyakorlat és a súgó ablakai között. Minden gyakorlat áttekintését, és a hozzájuk tartozó súgót a Súgó tartalom alatt találja meg.

Ezentúl ellátogathat még a Eurochance project homepage weboldalra, ahol további információkat és felhasználói segítséget kaphat a kurzussal kapcsolatban

Technikai követelmények

Az alkalmazás felhasználói felülete úgy lett kialakítva, hogy fusson a lehető legtöbb számítógépes platformon különböző kisegítő alkalmazások széles skáláját felvonultatva, mint a Braille segédeszköz vagy hangutánzó berendezés. A feladatok puszta olvasásán kívül végezhetik a gyakorlatokat írásban, ahol az lehetséges, továbbá gondolatban és verbálisan. A feladatok nagyrésze párosul angol anyanyelvű lektor hangfelvételeivel, melyek aktív használata nagyban hozzájárul a nyelvleckék maximális hatékonyságához.

A gyakorlatok automatikus kiértékeléséhez és más interaktív elemek használatához szüksége lesz a böngészőjének JavaScript támogatásra. A tankönyv továbbra is használható JavaScript nélkül, de nélküle a felhasználói kényelem jelentősen csökken. A gyakorlatokhoz tartozó súgó feltételezi, hogy JavaScript támogatással dolgozik. Ha ez nem az Ön esete, olvassa el figyelmesen a Javascriptről szóló részeket a súgóban.

Böngészőjének továbbá szüksége lesz MP3 zenei formátum támogatására (Flash vagy egyéb lejátszó segítségével). Ha a tanfolyamot az interneten keresztül online használja, számolnia kell a hangfelvételek lejátszásakor fellépő késleltetett indulással, mivel amikor rákattint a lejátszás gombra (vagy a szókincsben egy elemre stb.), a hangfájlnak először le kell töltődnie a számítógépére, ami egy kis időbe telik, az internetkapcsolatának sebességétől függően. Ilyenkor ne nyomja le többször a lejátszás gombot, csak várjon türelemmel. Amennyiben ezt el szeretné kerülni letöltheti az egész tankönyvet a számítógépére, vagy beszerezheti CD-n. További információkért látogasson el a Eurochance project homepage weboldalra.

Információk egyéb konkrét alkalmazások beállításáról ezen dokumentum hatáskörén kívül esnek. Kérjük tanácsért látogasson el weboldalunkra: Eurochance project homepage.

Verzió 2.0 (2011-12-07 01:30 CET)