Genel Talimatlar

Geri

Bu bölüm ders kitabının yapısı hakkında size genel bir bakış sunacak ve ders kitabının nasıl kullanılacağına dair önemli bilgiler verecektir.

Giriş

Bu ders kitabı, 14 spora ilişkin ünite (veya ders) içermektedir. Yararlı bulduğunuz herhangi bir üniteden çalışmaya başlayabilirsiniz. Ünite numaralandırmaları, zorluk düzeyine göre yapılmamıştır. Sadece, belli bir ölçüde dilbilgisel gelişimi yansıtmaktadır.

Ayrı ünitelerin yanı sıra, kitaptaki dilbilgisi ve sözlük içeriğini toparlayan Gramer Bankası<<, Sözlük indeksi<< veya telaffuz bölümleri de vardır.

Her sayfanın sol üst tarafında, farklı bölüm ve alt bölümlere ulaşabileceğiniz bağlantıları içeren bir menü bulunmaktadır.

Ünitelere genel bakış

Bir üniteyi açtığınızda, ilk göreceğiniz kısa bilgi, Amaçlar ve Hedefler alanıdır. Bu alan, size ünitenin hedefi ile pratik edilecek olan dilbilgisel noktaları verir. Dilbilgisi Bankası içerisinde yer alan ilgili bölümleri okumak için verilen bağlantıları tıklayabilirsiniz.

Bir sonraki alan ise ünitenin içerisinde yer alan Sözlük bölümüdür. Bu alanda gezinirken, sözlük içeriğinin Türkçe çevirilerini okuyabilir ve ilgili kelime ya da ifadeye tıklayarak İngilizce telaffuzları dinleyebilirsiniz.

Sözlüğü, yaklaşık beş alıştırma takip eder. Genel olarak, alıştırmaları verilen sıra ile yapmak daha iyi olmakla beraber, istediğinizden alt bölümden başlayabilirsiniz. Mesela, atladığınız alıştırmaları sonradan yapmanız da mümkündür.

En sonda, ilgili ünitede pratik ettiğiniz ve edinmiş olmanız gereken beceriler sıralanmıştır. Sınavlara hazırlanmak için yararlı bir kaynak olan bu bölüm, ayrıca ünite içerisinde herhangi bir yeri gözden kaçırıp kaçırmadığınızı görmeniz açısından da iyidir.

Alıştırmalarla çalışma

Ünitelerde çeşitli türde alıştırmalar vardır. Bazı alıştırmalarda, cevabı yazmanız gerekirken, bazılarında var olan seçenekler arasından seçim yaparsınız. Ancak yine de hepsinin ortak yönleri bulunur.

Ders kitabındaki alıştırmalar pratik içindir. Bu nedenden, alıştırmaları tekrar tekrar yapabilirsiniz, herhangi bir yerde puanlama yapılmamaktadır. Genel olarak hepsi ya nasıl yapılması gerektiğine dair bir açıklama ile ya da bir örnekle başlar. Her alıştırmanın altında, Yardım alanında ilişkin bir bağlantı bulunur. Burada, bu çeşit alıştırmalarla nasıl çalışılacağı ve klavye kısa yollarının nasıl kullanılacağına dair yararlı bilgiler vardır.

Her alıştırma bölümü altındaki Değerlendir düğmesi, alıştırmalara verdiğiniz cevapların doğruluğunu değerlendirerek genel bir sonuç almanızı sağlar. Bu düğmeye tıklayarak, hem sonucunuzu duyabilir hem de verdiğiniz doğru cevap sayısını görebilirsiniz. Ancak bu alan, nerede hata yaptığınızı değil sadece kaç tane doğrunuz/yanlışınız olduğunu gösterir. Bir sonraki alanda, yanlışlarınızı nasıl düzelteceğinize dair bir açıklama vardır.

Alıştırmaları değerlendirme

Verilen seçeneklerden bir doğru cevap seçtiğiniz alıştırmalarda, seçtiğiniz cevabın doğru mu yanlış mı olduğunu söyleyen bir ses duyacaksınız. Bu geribildirimi kullanarak, cevaplarınızı düzeltebilirsiniz. Ancak harf harf cevapları doldurduğunuz, sözlük, kelime tamamlama ve dikte alıştırmalarındaki, değerlendirme daha farklıdır.

İçerisine cevabı ya da metni yazdığınız bölümde, herhangi bir hata olup olmadığını kontrol etmek istediğiniz zaman, Ctrl+Space tuşlarına birlikte basarak, yani önce Ctrl tuşuna basıp, bu tuşa basılı tutarken Space tuşuna bir kez basınız. Eğer yazılanda herhangi bir hata varsa, imleç hata olan yere gelecektir. Ctrl tuşunu basılı tutarken, Space tuşuna ardı ardına basılırsa doğru cevap yazılmış olur. Herhangi bir yanlışı çözdükten sonra, diğerlerini kontrol etmek için aynı işlemleri tekrarlayabilirsiniz.

Ancak şunu belirtmek isteriz ki, önerilen cevap, tek doğru cevap olmak zorunda değildir. Bu nedenden otomatik değerlendirme sonuçlarına kesin sonuçtan ziyade ipucu olarak bakınız.

Neye ihtiyacınız olacak

Sahip olmanız gereken bilgisayar bilgisi

Ders kitabını tam olarak kullanabilmeniz için, internet üzerinden alışveriş yapabilecek kadar temel bir bilgisayar becerisine sahip olmanız yeterlidir. Bunun için: Web site gezebilmeli Form doldurabilmeli Düğmeleri ve kısa yolları kullanabilmeli Bir ses öğesi çalabilmeli Gerektiğinde yardım alanına bakabilmelisiniz.

İnternet erişimi

Dijital ders kitapları, çevrimiçi (online) erişilebilir eğitim materyalleridir. Bu nedenden kullanacağınız bilgisayar, internete bağlı olmalıdır. İnternet tarayıcınızın, flaş eklentiye (Adobe Flash, sürüm 10 ya da üstü) sahip olması gerekir. Ders kitabı aşağıdaki internet tarayıcıları ile en iyi şekilde çalışmaktadır:

  • Mozilla Firefox 3.x ve üst versiyonu
  • Google Chrome 5 ve üst versiyonu
  • Internet Explorer 8 ve üst versiyonu
  • Safari 5 ve üst versiyonu

İlk ikisi, internet üzerinden ücretsiz olarak indirilip kullanılabilir.

Ses

Ders kitabını çalışırken, bazı sesleri dinlemek durumunda olacaksınız. Bu nedenden, hoparlör ya da kulaklığınız olmalıdır. Size bol şans diliyoruz!

Versyon 2.0 (2013-01-03 13:43 CET)